en man som kan delegera effektiv


DELEGERA EFFEKTIVT OCH
FÅ UT MAXIMALT AV DIN TID

En utmaning många ägare har är att de är extremt duktiga på det de gör därmed tänker de att: 

“ingen kan uppgiften bättre jag själv”.

Detta kan vara sant delvis men…

Du kommer aldrig att kunna uppnå någonting stort helt själv. Säg ett företag som omsätter över en miljon om året som bara har en anställd. Du kommer att kunna klara dig helt okej själv men om du vill göra en förändringsresa måste du ha folk med dig.

Jag vet att det kan vara svårt att släppa taget om ditt företag, och självklart medför det risker.

Pga detta är det fullständigt avgörande att du kan delegera effektivt. Därför har jag kommit med en komplett guide över hur du ska göra för att kunna delegera effektivt, låt oss hoppa in på det direkt!

Ledare står alltid bakom sin verksamhet

 

Fråga dig dessa frågor för att kunna avgöra det:

  • Strävar mina anställda i riktning mot de uppsatta målen?
  • Har jag anställda som verkligen gillar vad de gör?
  • Har jag anställda som tror på visionen?
  • Har mina anställda kompetensen till att kunna utföra den här uppgiften?

För att kunna delegera effektivt behöver du ha rätt team som du kan delegera till.

 

team

En utmaning många ägare har är de är extremt duktiga på det de gör därmed tänker de att ingen kan uppgiften bättre jag själv.

Detta kan vara sant delvis men…

Du kommer aldrig att kunna uppnå någonting stort helt själv. Säg ett företag som omsätter över en miljon om året som bara har en anställd. Du kommer att kunna klara dig helt okej själv men om du vill göra en förändringsresa måste du ha folk med dig.

Jag vet att det kan vara svårt att släppa taget om ditt företag, och självklart medför det risker.

Pga detta är det fullständigt avgörande att du kan delegera effektivt. Därför har jag kommit med en komplett guide över hur du ska göra för att kunna delegera effektivt, låt oss hoppa in på det direkt!

Ledare står alltid bakom sin verksamhet

 

Fråga dig dessa frågor för att kunna avgöra det:

  • Strävar mina anställda i riktning mot de uppsatta målen?
  • Har jag anställda som verkligen gillar vad de gör?
  • Har jag anställda som tror på visionen?
  • Har mina anställda kompetensen till att kunna utföra den här uppgiften?

För att kunna delegera effektivt måste du ha rätt team som du kan delegera till.

 

Att släppa taget och lämna över ansvaret över vissa delar av företaget kan kännas utmanande. Speciellt när personerna inte brinner för ditt företags framgång lika mycket som du. Därför beror hur stor del du kan delegera till stor del på hur starkt team du har lyckats bygga upp. (Självklart kan du inte delegera en avgörande förhandling till en anställd som bara tänker mer på hur lång tid det är tills han kan gå hem.)

Kontrollera tills du helt litar på personen 

När du börjar delegera en uppgift till en person så behöver du kontrollera personen tills du litar på att han kan göra jobbet själv. Detta innebär att du följer upp regelbundet med personen och kollar efter vilka möjliga misstag personen kan göra.

Dock är det många som fastnar i den här fasen. Gör du det kommer du inte att vara en ledare du kommer bara vara på micromanagement nivå.

Lär dig släppa taget / Trust the process

Du måste tvinga dig själv till att släppa taget därför att du kommer att kunna behöva använda din tid till det som kan vara bäst för företagets utveckling.

Delegera stegvis

Om du är i uppstartsfasen i ditt företag kan det kännas överväldigande att släppa taget helt på en gång. Att släppa taget helt direkt är som tur var ingenting du kommer behöva göra.

Att gå från att vara den enda anställda till att plötsligt ha 25 anställda är någonting som du med stor sannolikhet skulle ha svårt att hantera. Anledningen till det är att du inte har tränat upp ditt ledarskap tillräckligt än. Har du tidigare erfarenhet av ledarskap är det en annan sak och då kan du välja att växa snabbare.

Men om du nu inte är van vid att delegera hur ska du göra då?

Jo gör så här:

Skriv ner alla uppgifter du gör under vecka på ett papper. Efter att du har gjort det vill jag att du ger varje uppgift en siffra mellan 1 till 10 utefter hur bra du är på att du utföra uppgiften, hur mycket du gillar att göra den och hur mycket värde den ger till ditt företag.

Efter att du har gjort det vill jag att du väljer en uppgift som du ska outsourca.

Det behöver inte vara att du anställer någon på heltid för att göra uppgiften. Det kan vara att du outsourcar uppgiften till frilansare eller du anställer personen på deltid.

Forma sen en lista över personer / organisationer, vem tar vad när?

Efter det vill jag att du följer upp frekvent tills du bara har kvar de uppgifterna där du levererar den maximala mängden värde till företaget.

Delegera uppåt/ delegera till folk som är bättre på den specifika uppgiften än du.

Att delegera uppåt innebär att du delegera en uppgift till någon som gör den bättre en dig. Detta är någonting som du ska försöka göra så ofta du kan. Leta efter experter som är bra på en specifik uppgift du behöver hjälp med inte folk som är halvdana på 15 saker.

När du blir bättre på att delegera uppåt så kommer kvalitén på allas jobb att gå upp. Detta innebär att du kommer att bli mer effektiv och kunna lägga din tid på vad du är bäst på. Detta kommer i sin tur leda till att kvalitén inom alla led i ditt företag blir bättre.

Försök inte få fiskar att klättra upp för träd

einstein om att delegera

Ta dig tiden till att till att se vilken den bästa personen för jobbet är. Detta kommer att spara dig mycket tid under resten av projektet. Du ska självklart testa dina anställda för att få dem att utvecklas. 

 

Men som Einstein sa: 

 

“Om du dömer en fisk över dess förmåga på att kunna klättra upp för ett träd så kommer den att känna sig dum genom hela livet.”

 

Bara för att du är bäst på det betyder inte att du behöver göra det.

 

Att delegera upp är alltid bäst men dock så går det inte alltid. Bara för att du är bäst på att skriva rapporter betyder det inte att du behöver göra det. Om det finns ett mer effektivt sätt som du kan använda din tid på så ska du använda den till det. Se det så här:

 

Om det värdet du ger när du kommer med strategier för hur du ska kunna kunna expandera är värt 2500 kr i timmen och en sekreterares timlön ligger på 250 kr då ska du inte lägga din tid på att skriva rapporter.

 

Saker du inte ska delegera.

 

Saker inom din cirkel.

 

Detta handlar om det stället där just du kan göra mest för företaget. Kanske är det förhandlingar, det kan vara att komma med innovativa ideér för företagets utveckling det beror på vad du är bra på. Tänk tillbaka på uppgiften jag bad dig att göra i början och håll dig till dem.

 

Relationerna med dina anställda.

 

“Att vara chef är en position du har att vara en ledare är en relation du har till dina anställda”

 

Som ledare är det många saker du kan och behöver delegera relationen till dina anställda är INTE en av dem. Gör du det kommer du inte att kunna bygga upp den tilliten som dina anställda behöver ha till för att du ska kunna leda effektivt.

 

En vanligt sak vi ser idag är att många chefer delegerar allt som har med de anställda att göra till HR. Detta är ett fantastiskt sätt att förstöra tilliten mellan dig och dina anställda. Självklart kan du delegera vissa saker gällande anställda till HR men inte viktiga saker och inte själva relationen till dem.

 

Relationerna till dina viktigaste kunder och leverantörer.

 

Nej du behöver inte ha kontakt med precis alla dina kunder. Men kontakten till dina absolut viktigaste kunder och leverantörer är något du inte du inte kan delegera. Detta gäller speciellt om du är verksam inom B2B.

 

Kriser

 

Du kan inte bara lämna över kriserna till någon annan du måste vara en del av det. Gör du inte det kan problemen växa sig så stora så att de sätter dig i konkurs. När det kommer till kriser är det också viktigt att du blir involverad tidigt därför att du lättare kommer att kunna lösa det innan det har hunnit växa sig så stort att du inte kan hantera det.

 

Relationen till dina investerare

 

Detta är viktigt om du är VD då kan du inte låta någon annan komma med rapporteringen till dina investerare. De vill höra från den som styr. Om du skapar en dålig relation med dina investerare så kommer det många jobbiga saker att följa. Även om det är dålig nyheter är det bättre att du tar tag i det.

 

Själen i företaget.

 

Du kan inte outsourca företagets kultur, du kan inte outsourca eran vision eller era mål. Du har ansvaret över kulturen på ditt företag och att lämna över det ansvaret till någon annan är någonting som tar själen ur företaget. Det är din vision som håller företaget samman och tar det framåt. Detta gäller speciellt om du är grundare. Företaget började som en vision hos dig därför är det ingen som ser vision klarare än du och därför är det ingenting du kan delegera.

 

Detta gäller inte bara internt utan är lika viktigt utåt. Du kan inte lägga det i händerna på någon annan. Du är hjärtat bakom ert varumärke och därför måste du vara involverade i eran uppfattning utåt sett.

 

Om du behöver hjälp med kunna delegera mer effektivt klicka här.