Napoleon Bonaparte en av historiens störst ledare

8 LÄRDOMAR FRÅN NAPOLEONS LEDARSKAP

“Soldiers 40 centuries looks down upon you”

Sa Napoleon, han refererade till pyramiderna i giza som var ca 1,5 mil ifrån det lilla samhället Embabeh där de befann sig.

Mot sig hade de mamlukerna som hade styrt Egypten i över 700 år. De var 20 000 man och stod inför ett angrepp på över 67 000!

Oavsett om du är en duktig ledare och strateg så är ett angrepp på 67 000 man ingenting som du klarar av enkelt. Därför visste Napoleon att ingen av strategierna som hade lett till hans tidigare framgångar kunde få honom att vinna nu.

Han var tvungen att kom fram med någonting helt nytt. Men de hade inte mycket tid på sig. En av strategierna som hade gjort honom så effektiv spelade nu emot honom.

Det vara att hans armé inte tog med sig egna förnödenheter detta, gjorde så att de kunde röra sig snabbare.

Men…

Nu hade hans soldater gått utan varken mat eller vatten i dagar detta med den olidliga hettan gjorde så att flera av hans soldater begick självmord för att fly de hemska förhållandena. De var tvungna att komma upp med en taktik fort annars skulle de snart alla vara döda. Då skedde ett mirakel.

Eller inte riktigt.

Det var bara Napoleons strategiska förmåga som Mamlukerna råkade ut för. Det de kom att bemöta var inte något stort kavalleri utan kvadratiska formationer fyllda med franska fotsoldater. Detta var en taktik som inte hade använts sedan under romarriket. Trots det lyckades fransmännen gå segrande ur striden med hjälp av denna minst sagt okonventionella taktik.

Napoleons taktik under slaget vid pyramiderna

 

Här kan man se taktiken som Napoleon använde sig av under slaget vid pyramiderna

Så vad var det som gjorde napoleon till en av de största ledarna någonsin?

Fortsätta läsa för att se exakt vad det var.

1. Han tänkte STORT.

Om du tänker på Napoleon är det inte konstigt om det första ordet som kommer upp i ditt huvud är storhetsvansinne.

Det är nog sant men…

Det finns någonting viktigt du kan lära dig från det. De flesta i vårt samhälle idag nöjer sig med att vara “okej”. Gör du det kommer du aldrig att kunna skapa någonting stort du måste sikta på någonting så stort att det kommer att kunna driva dig oavsett vilka hinder du står inför.

“In our time none has the conception of what is great. It is up to me to show them”

Napoeon Bonaparte

Detta gör även så att du kommer att kunna få mer entusiastiska och motiverade medarbetare eftersom att ni gör någonting stort viktigt nu. Det finns en mening bakom det ni gör.

Detta var något som många andra generaler inte brydde sig om under här tiden. Men inte Napoleon han visste att genom att öka “ stridsmoralen” så kommer han att kunna ta sig an mycket större fiender.

Att tänka stort kommer även att göra det lättare för dig att kunna se möjligheter vilket var en av de bästa styrkorna Napoleon hade. Detta är anledningen till hur han lyckades gå emot arméer som var flera gånger större än hans men ändå segra. Han såg aldrig någonting som omöjligt utan letade alltid efter ett sätt.

Så här beskriver napoleon det själv:

“Impossible is the word found only in a fool’s dictionary. Wise people create opportunities for themselves and make everything possible.”

Napoleon Bonaparte

2. Fokusera alltid på att utvecklas

Redan sen liten läste Napoleon böcker om allt från sin idoler (Alexander den Store och Julius Caesar) till historia och geografi.

Generaler har berättat att napoleon kunde komma ihåg exakt hur tyska landskap såg ut utifrån hur han minns dem. Denna förmåga är en stor anledning till den skickliga strategen han var.

Detta är bland det viktigaste du kan göra om du vill utvecklas som ledare eller var som helst i livet. Nöj dig inte med att du du vet tillräckligt, du vet aldrig tillräckligt!

Ett problem som du dock måste sluta med om du ska kunna bli en bra ledare är att tro att få informationen är tillräckligt. Att ha informationen är ingenting om du inte gör något med den. Läs hellre en bok och implementera allt än att läsa 100 böcker utan att implementera något.

Utöver det så var han även en riktigt duktig utfrågare. Trots att han var en man med mycket stolthet så var han inte rädd för att visa sin okunskap om personen kunde lära honom något. Detta är något som många av oss kan lära sig från honom.

Många av oss väljer att inte fråga för att vi inte vill se okunniga ut, detta hindrar oss från att ens kunna bli bättre. Så…

Svälj din stolthet och fråga, sträva efter att bli bra istället för att se bra ut.

3. Han kunde prioritera (även i stressade situationer.)

En av Napoleons främsta styrkor var hans förmåga att kunna prioritera.

Han satte alltid sig själv i den positionen där han behövdes mest. Detta gjorde så att han kunde fokusera på just den aktiviteten som gav bäst resultat.

Det var bland annat pga detta som napoleon sällan involverade sig i taktikerna ute på slagfälten. Oftast ansvarade han för strategierna över hur de skulle kunna vinna hela kriget.

Om du inte kan prioritera rätt så kommer du aldrig att kunna använda din fulla potential. Ett stort problem hos många ledare är att de tror att de behöver göra någonting bara för att de är bäst på det.

Detta är något som alltid kommer att hindra dig från att nå upp till din fulla potential. Du kanske är väldigt kunnig inom projekthantering men det betyder inte att du ska ta hand om det. Din roll som ledare är att få alla andra att kunna lägga sin tid på ett så effektivt sätt som möjligt.

Du kanske kan prioritera relativt bra, men när du är i en stressad situationen är det någonting helt annat då är det som att allt det där organiserade som du hade i dig har försvunnit med vinden.

Detta är ett problem som många har och någonting som Napoleon var extremt duktig på att hantera. En gång tog han tex en powernap mitt under ett slag för att sen vakna upp helt uppfräschad och fortsätta leda striden.

Föreställ dig att du har ansvaret för flera 1 000 personers liv. Du vet att folk dör runt omkring dig just nu, du hör kanoner pistolskott och och skrik runt omkring och du försöka vila. Jag kan inte ens sova om det är 2 grader för varmt i sovrummet.

Så hur lyckades Napoleon med att kunna hålla sig iskall under så svåra situationer? Det är ingenting som är helt lätt att svara på. Men en sak som har hjälpt mig när det kommer till att prioritera under stress är att tänka högt eller att skriva ner mina tankar detta gör så att jag kan se mer logiskt vad som är det bästa alternativet utifrån situationen.

En annan sak du kan göra som Jeff Bezos brukar använda när han fattar beslut är att fråga sig själv “kommer jag att ångra det här beslutet när jag är 80”. I de flesta fallen så kommer du att märka att det du oroar dig över inte har någon så särskilt stor betydelse.

Detta kommer att göra dig mer lugn och kommer att kunna få att fatta mer logiska beslut. Den här metoden funkar dock bäst i situationer som inte är på liv och död. I Napoleons fall kunde varenda beslut han tog avsluta sitt eget och sina soldaters i liv. Då gör det dig särskilt mycket mindre stressad.(Som tur var är vi dock inte så ofta i sådana situationer)

4. Han var en mästare på att motivera.

Han visste att han var tvungen att ge dem 1 sak innan han kunde motivera effektivt.

En sak som skiljde Napoleon från många generaler under hans tid var respekten han hade för sina soldater.

De flesta generalerna under den här tid behandlade sina soldater väldigt illa och såg deras respekt som en självklarhet.

Detta var något Napoleon inte gjorde.

När han började som överbefälhavare stod han inför ett minst sagt stor utmaning. Soldaterna som han skulle leda hade fått dåligt med mat och hade blivit dåligt behandlade av inkompetenta ledare.

Då sa han till dem:

“Soldiers, you are naked and ill fed. No fame shines upon you. I will lead you to the most fertile planes in the world…you will find there honor, glory and riches.”

Napoleon Bonaparte

Tänk dig skillnaden som soldat att vara ledd av någon som bara tar din respekt för given och tvingar dig att göra något och någon som att han ska ge dig ära och rikedom.

Han lyssnade på sina soldater

En konkret sak som fick folk att känna att han respekterade dem var att att han att han lyssna på dem och lät dem prata till punkt.

Han satte inte heller några restriktioner över vad dem fick säga och gjorde inte det misstaget som många av oss gör när det kommer till att lyssna:

Han försökte verkligen förstå personen och försökte inte bara leta efter ett bra svar.

Detta var någonting som han gjorde med allt från sina närmaste generaler till de lägsta fotsoldaterna.

Hans förmåga att lyssna gjorde också så att han fick större insikt över vilka problem som hans medarbetare brottades med och vilka önskningar de hade.

Detta är en av anledningarna till en av napoleons främsta styrkor: han kände verkligen sina män.

Han visste vad som drev dem, vilka styrkor och vilka svagheter de hade. Detta gjorde så att Napoleon kunde planera strider på ett mycket mer effektivt sätt. Anledningen till det var att detta gjorde så att han kunde sätta rätt person på rätt ställe.

Detta är någonting du kan lära dig från som ledare oavsett vilken bransch du jobbar inom. Ett av de största felen som ledare gör när det kommer till att delegera är att de inte vet vad som är sina anställdas styrkor och svagheter.

Detta leder till att du får en omotiverad person att göra jobbet istället för personen som verkligen brinner för det.

En sak du kan göra för att förstå dina medarbetare utöver att lyssna på dem är att du testar dem. Ge dem uppgifter som står utanför den ansvarsnivå som de normalt är vana vid, då händer 1 av 2 saker.

Antingen axlar personen rollen vilket betyder att du kan ge personen mer ansvar eller så blir det för mycket för personen och han väljer att rygga tillbaka. Att ge någon utökat ansvar direkt pga att de har klarat uppgifterna bra inom området där det krävs mindre ansvar betyder inte att de kommer att göra det på nästa steg.

Han hade ett stort självförtroende

En annan sak som gjorde att han kunde skapa en så hög motivation bland sina män var att han var hans självförtroende. Precis som jag nämnde på punkt 1 så är namnet Napoleon nästan synonymt med storhetsvansinne…

Men vi är ju hårt strävande personer vilka försöker bli så bra det bara sån

Att ha så pass stora mål är en sak men att ha 100% tilltro till att han kan uppnå dem är en annan. Det är detta som gör att du kan få folk att följa dig genom eld och vatten. Precis som att självförtroende smittar av sig gör även brist på självförtroende det därför är det avgörande att en ledare har tilltro till vad han är kapabel till.

Ett av Napoleons mest berömda citat ger en fin beskrivning av detta:

“A leader is a dealer in hope”

Napoleon Bonaparte

Om du är osäker på vad du är kapabel till kommer du inte att kunna klara av att väcka hopp bland dina medarbetare. Därför är det avgörande att du har tilltro till dina förmågor.

Efter att Napoleon hade blivit avsatt för första gången och blivit förvisad till ön Elba mitt ute i atlanten så kunde man se en tydlig förändring hos honom. Han hade inte samma självförtroende längre.

När han återvände till frankrike var det inte samma man som hade erövrat större delarna av Europa. Man kunde se att han sätt att strida nu var allt mer statiskt han hade inte den kreativiteten som hade gett honom hans framgångar tidigare. När han blev besegrad vid waterloo var det slutliga beviset på att han inte hade det i sig längre.

Detta leder till en till punkt som är viktigt att alla ledare kommer ihåg. Självförtroende är ingenting som du kan behålla du kan stärka det eller gör det svagare. De bästa sätten för att göra det svagare är att:

  1. Inte testa nya sätt att lösa problem hela tiden.
  2. Hålla dig där du känner dig bekväm.
  3. Förlora utan att resa sig upp.
  4. Tappa kontrollen helt.

Nummer 1 och 2 kan du undvika genom att regelbundet jobba för att utvecklas. Nummer 3 och 4 kan du dock inte skydda dig mot till 100%. Därför är det avgörande hur du tar situationen.

Ett bättre sätt att kunna hantera bakslag på är att säga till dig själv

“Vad hade jag kunnat göra annorlunda?”

“Vad kan jag göra bättre nästa gång?”

Skriv sen ner svaren på frågorna. Detta betyder inte att du ska acceptera förlusten utan tvärtom efter att du har skrivit ner det så ska du jobba för att det aldrig ska hända igen.

Han Visade uppskattning till de som varit med och hjälpt honom till segern.

Efter att Napoleon hade vunnit slaget vid pyramiderna och därmed hade tagit makten över egypten så lät han sina soldater gå på teater, åka besöka pyramiderna och gör andra saker för fira.

Soldaterna fick även guldsmycken som Mamlukerna hade haft på sig i striden. Napoleon var en hård ledare som jag tidigare nämnt gick de i dagar utan mat och vatten men när de väl hade vunnit visade han uppskattning till alla som hade varit med.

Detta innebär att man alltid ska fira vinster små som stora.

5. Han tänkte annorlunda

En av de saker vilka var mest kännetecknande för napoleons framgång var hans förmåga att komma med nya lösningar.

Som ledare är det livsviktigt att du hela tiden försöker hitta sätt för att kunna bli bättre.

Detta är ett av de vanligaste problemen som många ledare har; de följer varandra blint eftersom att det är “så som vi alltid har gjort det”.

Gör du det kan du få det okej. Men du kommer aldrig att kunna bli en av de bästa och du kommer aldrig att kunna nå din fulla potential. Detta kommer inte att vara någonting enkelt det är tryggare att göra samma sak som alla andra än att gå själv. Men om du inte väljer lämna flocken så kommer du aldrig att kunna bli bäst.

Det var Napoleons förmåga att komma på nya lösningar som ledde till att han kunde besegra Mamlukerna som var 40 000 man fler i slaget vid pyramiderna. Detta är någonting som aldrig hade gått om han bara hade använt sig av de strategierna som var vanligast.

När det kommer till handel så finns det en till anledning till varför du måste hitta nya sätt att verka på.

Du måste vara annorlunda. Peter Thiel som är grundare till Paypal och har skrivit boken Zero to one. Säger att om du gör en produkt som är 10 gånger bättre så är det okej att bara vara bättre annars måste du hitta sätt att vara annorlunda på. Så är du verkligen 10 gånger bättre än dina konkurrenter?

6. Han visste vad hans styrkor var

Detta går tillbaka till punkt nummer 4 om att kunna prioritera rätt. Men för att du ska kunna gör det måste du vara 100% säker på vad dina styrkor är. Självkännedom är någonting som många har problem med. Anledningen till det är du då också måste vara ärlig mot dig själv över vad som inte är dina styrkor.

Detta kan leda till att du dödar den romantiska bilden du hade om dig själv…

Men om du inte kan vara ärlig mot dig själv över vad dina styrkor är så kommer du aldrig att kunna maximera din potential som ledare eller någon annanstans i livet.

7. Han var en mästare på att skapa förtroende.

När Napoleon kom tillbaka från Elba så valde Ludvig XVIII att skicka trupper för fängsla honom. När han helt obeväpnad mötte konungagardet så sa han utan någon rädsla:

“Om någon av er vill döda sin kejsare – HÄR STÅR JAG!”

Först var det helt tyst.

Sen började soldaterna som kommit för att fängsla honom kasta sig på knä och ropa:

“Länge lever kejsaren!”

Soldaterna faller ned på knä och bugar efter Napoleons återkomst från Elba

 

Soldaterna faller ned på knä och bugar för Napoleon efter hans återkomst från Elba

Så hur kunde han skapa en så kraftig tillit?

Jo den kanske viktigaste anledningen till att folk hade tillit för honom var att han kunde ge tillit till andra.

När det kommer till napoleons sätt att ge bort ansvar på så gjorde det inte bara att han kunde prioritera det som vara viktigast. Det gjorde också så att hans generaler fick förtroende för honom. Anledningen till detta är att tillit inte är någonting som du kan få utan att ge. Du måste lita på andra för att kunna bli litad på.

En annan sak som napoleon gjorde för att kunna skapa tillit var att han fick sina män att känna sig sedda. Detta gjorde han genom att visa respekt för dem oavsett vilka de var och oavsett vilken titel de hade och skapade mentaliteten

“En för alla för en”.

Tänk dig själv om du har problem med någonting och personen väljer att lyssna på istället för att känna att han är för viktig för dina problem. Hur mycket gör inte det med din tillit för den personen då?

En enkel teknik för att skapa tillit som de flesta missar.

En annan sak när det kommer till att bygga tillit som många missar är att se medarbetare rätt in i ögonen. Du har säkert varit i en situation där du har känt att den här personen kan jag lita på även fast ni nyss har träffats. Napoleon har av många beskrivits som en person vars närvaro kunde fylla att ett helt rum. En av de viktigaste anledningarna till det var hur han bemästrade ögonkontakt.

Du kommer inte att kunna få möjligheten till att kunna visa din potential om du inte har dessa grunderna. Dina medarbetare dömer dig huruvida du går att lita på och om du är en person som skulle kunna ha något värde för de det första ögonblicket ni träffas. Om du inte gör ett bra första intryck då så spelar det ingen roll hur bra på andra saker du är. Anledningen till det är att perssonen bara försöker hitta saker som kan bekräfta deras första intryck. Därför är det avgörande att du lär dig att göra ett bra första intryck och ögonkontakt är första steget till det.

8. Han kunde kontrollera sina känslor.

Napoleons förmåga att kunna kontrollera sin känslor var en av de starkast bidragande faktorerna till hans framgång.

Han pratade inte ur ilska utan väntade med att ta samtal tills han hade lugnat ner sig. Detta gav honom några fördelar som hjälpte honom.

Den första fördelen var att iochmed detta så undvek han många av de misstag vilka många andra generaler gjorde. Napoleon visste att ilskan hindrade honom från att tänka klart. Genom att låta den kontrollera honom när pratar så kan både förlora folks respekt och skapa onödig ovänner.

En annan sak som han undvek genom att inte prata ur ilska är att avslöja för mycket. När vi blir arga är det väldigt lätt att vi säger mer än vad vi borde.

Napoleon fattade heller inga beslut när han var arg eller påverkad av andra känslor. Detta är någonting som håller tillbaka många av oss från våra potential.

Detta kan handla om allt från att välja att inte gör någonting för att du känner dig rädd. Rädsla är någonting som du inte kan låta ta överhanden som ledare.

Om Napoleon hade låtit sina rädslor ta över hade han aldrig kunnat gå in i slaget om pyramiderna. Då hade han inte kunnat nå alls i närheten av de framgångar som lyckades med.

Utmaningen ligger i vi vill ge oss själv en ursäkt. En ursäkt för att inte handla det är känns ofta mycket tryggare än att handla du riskerar inget då.

Då kommer du inte heller att kunna uppnå dina högt uppsatta mål. Du kommer inte heller att kunna få dina medarbetares fulla respekt om du låter dina rädslor kontrollera dig via vrede eller självömkan du måste ha modet till att våga ta initiativ.

Om du gillade den här artikeln kommer du älska den här artikel om att delegera vilket var en av Napoleon största färdigheter.