Varför vd:ar får sparken, en fin illustration över en sparkad vd

Varför VD:ar ej får vidare förtroende

Om du är vd idag i ett publikt bolag är det 52% chans att du ej erhåller förtroendet i mer än 5 år enligt en studie gjord av Exechange.

Detta är en kraftig ökning i jämförelse med för 10 och 20 år sen. Men varför har anställningstryggheten blivit så mycket sämre?

Och vad kan du göra som vd/ledare göra för att kunna behålla din position?

Det är detta jag kommer att berätta för dig idag låt oss hoppa rakt in på det!

Varför sitter vd:arna idag inte alls lika säkert som för 20 år sen?

Man har förstått hur viktig vd:n är företagets framgång.

Genom att vi har fått en större förståelse för hur viktig vd:n faktiskt är för företagets framgång så har det lett till att man har sett vilket ansvar vd:ar när ett företag går dåligt. Detta betyder att det är av samma anledning till varför vd lönerna är högre idag som till varför fler VD:ar får sparken.

Du kan se nyheterna på 2 sätt:

  1. Antingen kan du se att vd lönen har ökat med över 1000% som en möjlighet. 
  2. Eller så kan du se det som någonting skrämmande. 

Precis som inom alla delar i samhället så har det blivit en större skillnad mellan dem som verkligen är bemästrar det de gör och de som är helt “OK”.

Och de vilka ej bemästrar de som “OK” sållas bort till en högre grad idag än för 20 år sen.

Men vad är då de vanligaste anledningarna till att vd:ar får sparken?

Enligt en studie från CNN baserat 73 vd:ar som har blivit sparkade är de vanligaste anledningarna:

I en annan studie som Leadership IQ har gjort intervjuades 1087 styrelseledamot om varför de valde att sparka en vd. Där kom de fram till följande:

Skandaler

Du kanske trodde att skandaler skulle vara en av huvudanledningarna utifrån alla nyheter kring sparkade vd:ar. Men det är inte ens med på listan som en av de viktigaste anledningarna. 

Anledningen till detta är att du får mer uppmärksamhet om du tar droger på jobbet och köper aktier för företagets pengar som Adam Nuemann. Eller som Ubers grundare Travis Kalanick efter sexistskandalerna eller Nissan, Mitsubishi och Renaults föredetta vd Carlos Ghosn som greps 2018 efter att ha använt företagets tillgångar.

Med detta sagt är detta någonting som jag skulle rekommendera dig att hålla dig bort ifrån. 

När det gäller skandaler kommer du att ha en mycket mindre möjlighet till att kunna fortsätta din karriär efter att du har fått sparken. De flesta vd:arna fortsätter nämligen sin karriär. Så mycket som 78% av alla sparkade vd:ar får faktiskt en ny vd position efter att ha blivit sparkade.

Men om vi kollar på Tony Hayward som var vd för British Petroleum under oljeläckan i Deepwater som ledde till 11 att anställda dog och efter detta sa:

 

 

 

 

Inte prima av honom att lägga fokus på att han vill ha “sitt liv” tillbaka när 11 av hans anställda faktiskt har dött. Sen dess har inte haft någon till vd position.

 

 

Dålig förändringshantering

 

 

Enligt styrelseledamoten som blev intervjuade var detta den absolut vanligaste anledningen. Så vad är det som är de vanligaste orsakerna till att vd:ar blir sparkade när det kommer till förändringshantering?

 

 

1. Du får inte med dig teamet. Om du inte kan motivera de anställda kommer du inte att kunna få förändringsprocessen att lyckas. Därför är det avgörande att du känner av kulturen och leder processen därifrån.

 

 

2. Dålig ansvarsfördelning. Under en förändringsprocess är det lätt att strukturen skadas. Därför är det avgörande att du har ett tydligt system över vem som ansvarar för vad.

 

 

3. Du kommunicerar inte tillräckligt med styrelsen och delägarna. Gör du inte det är det lätt att du går emot dem även fast du inte hade de avsikterna. Därför är det viktigt att du har nära kontakt med dem under hela processen.

 

 

Att ignorera kunder.

 

 

Det är inte är ovanligt att både aktieägarna och styrelseledamöter är kunder till företaget. Därför blir tydligt när vd:n inte lägger tillräckligt med fokus på kunderna.

 

 

Detta kan du se på vissa företag när de kommer med produkter som floppar totalt. En av de vanligaste anledningarna i de situationerna är att man inte har undersökt vad kunderna egentligen vill ha. 

 

 

Därför är det avgörande att du inte blir för arrogant och tänker att du kan din marknad. Du kan aldrig din marknad bättre än din kunder. 

 

 

Så va kan du göra för att undvika detta?

 

 

En av de viktigaste sakerna som du kan göra är att flytta fokuset från produkten till kunden.

 

 

Ett perfekt exempel på någon som var bra på detta var Steve Jobs. Till skillnad från de andra datortillverkarna som alltid hade lagt fokuset på att göra produkten så bra som möjligt fokuserade han på vad kunderna egentligen ville ha.

 

 

Detta gjorde han bland annat genom att ta bort alla de onödiga funktionerna som kunderna faktiskt inte använde utan bara gjorde det svårare för dem.

 

 

Att tolerera dåliga resultat.

 

 

Detta innebär att de inte pushar sitt team tillräckligt. Du håller inte standarden upp där den behöver vara för att företaget ska kunna växa. Denna typ av vd är ofta de som brukar spela bekvämt.

 

 

Relationsproblem med styrelsen

 

 

En dålig relation med styrelsen är ett av de säkraste sätten om du vill bli sparkad. En av anledningarna till att vd:ar trots detta väljer att inte alls ha den relationen med styrelsen beror på en sak. 

 

 

Det är styrelsen som kommer att vara mest kritisk mot dig och det kommer att vara styrelsen som sätter högst krav på dig. En annan sak som händer många vd:ar är att de slutar lyssna för att de har tagit sig upp nu ingen kan röra dem.

 

 

Att inte inse verkligheten

 

 

Att förneka verkligheten är en försvarsmekanism som lätt kan uppstå när du står inför ett stort problem som du inte är säker på att du kan hantera. En sak är säker i den här typen av situationer om du inte kan se hur läget egentligen ser ut så kommer du inte att kunna du inte att kunna lösa situationen. 

 

 

Ett exempel på detta är tsar Nikolaj II. Han hade gott om möjligheter till att faktiskt kunna inse vad som höll på att hända och att han måste ta tag i det. Istället fortsatte han förneka. Detta ledde till slut att han och hans familj avrättades den 14 maj 1918.

 

 

Brist på grundläggande färdigheter.

 

 

Helt enkelt. Han hade inte vad  som krävdes för att vara vd han kanske kunde göra ett riktigt bra jobb som CFO men passar inte i vd rollen. När det kommer till att vd:ar sparkas pga dåliga affärsresultat är det ofta detta det handlar om.

 

 

Att prata för mycket men för lite handling.

 

 

Stora ord på mötena med styrelsen men resultaten kommer aldrig. Detta är precis som att förneka verkligheten en försvarsmekanism eftersom att det känns lättare att förfina det du säger. Att lova stort kan vara okej om du kan visa resultaten bakom det som du har lovat. 

 

 

Att avskärma sig från ledningsgruppen

 

 

Detta är relativt vanligt då det ofta är ledningsgruppen som kommer att vara kritiska mot dig. Därför är det inte ovanligt att du skapar en onödig distans till dem. Att inte ha relation med ledningsgruppen kommer dock att göra så att du inte kommer att ha någon påverkan över dem. Om du inte har påverkan över ledningsgruppen så är din tid som vd över.

 

 

6 saker att göra för att skydda dig från att bli sparkad 

 

 

1. Förstå att du kan få sparken

 

 

En vanlig anledning till att vd:ar får sparken har roten i att de blir arroganta och tror att de inte kan få sparken. 

 

 

Så du måste ta ansvar för allting som händer på företaget om du inte gör det kommer din tid som vd bli kort. Detta innebär även när det har att göra med saker som du inte hade med att göra. Om du inte tar ansvar för det kommer du inte att kunna kontrollera det. Då är du inte ledare över företaget längre.

 

 

2. Ha bra kontakt med styrelsen

 

 

Detta är väldigt grundläggande och ingenting som vd:ar slarvar med när det går bra, då har de inga problem med att rapportera på styrelsemötena. 

 

 

Men…

 

 

Det är när ni är i en svår period som det är som viktigast. Då måste du visa att du har läget under kontroll och att du är den person som kan ta företaget på rätt kurs. 

 

 

Kom dock ihåg en sak.

 

 

Leverera på det du säger annars kommer ditt prat tappa värde väldigt snabbt.

 

 

En annan sak som är viktig när det kommer till kontakten med styrelsen är att du inkluderar dem i planerna du har för företaget. Det kommer att vara svårare för dem att sparka dig för den där idén som inte gick igenom om de var med på den.

 

 

Utöver det kommer det också att hjälpa dig att fatta bättre beslut. Anledningen till det ät att du kommer att kunna se situationen från flera synvinklar.

 

 

3. Väx företagets försäljning.

 

 

Sålänge företagets siffror ser bra ut är det ofta som man kan se mellan fingrarna. Därför ska detta vara ditt största fokus. Detta är dock ingenting enkelt som du kan göra. Detta är det mest grundläggande som du kommer att behöva fokusera på för att klara dig bra som vd.

 

 

Ett exempel på detta är skandalerna kring hur Steve Jobs trakasserade sina anställda. Den gången som han faktiskt fick sparken år 1985 hade ingenting med någon skandal att göra. Då handlade det om att det om att apples försäljning låg nere och konflikter med styrelsen.

 

 

Det finns åtskilligt med fler exempel vd:ar som har klarat sig från skandaler pga att styrelsen och investerarna visste en sak:

 

 

Att de inte kan sparka honom eftersom att han ger för mycket värde till företaget för de ska kunna göra det.

 

 

4. Lägg energi på ditt team

 

 

En vanlig anledning till att vd:ar blir sparkade är för att de inte har den inverkan på sitt team som de behöver. Detta kommer att göra att du inte kommer att kunna motivera dina anställda på samma sätt. 

 

 

Det är ditt ansvar som vd hur kulturen ser ut på företaget därför är det avgörande att du är aktiv när det kommer till att forma den.

 

 

Du kommer inte heller att kunna ställa nödvändiga krav på dem. Det är avgörande att du hjärtat av kulturen och hjärtat är mitt i kroppen och inte på en golfbana några mil ifrån.

 

 

5. Utveckla nya ledare

 

 

Att kunna utveckla nya ledare är en färdighet som få personer har och är därför en färdighet med ett stort värde. Om du får dina medarbetare att växa så kommer du att ha det mycket bättre som vd. 

 

 

Anledningen till det är:

 

 

För att du ger mer värde till företaget då och det ät i slutendan det som investerarna är ute efter.

 

 

6. Se ödmjukt på om du passar i företaget innan du går in.

 

 

Detta är viktigt om du kommer som vd utifrån vilket är fallet i 80% när det kommer till nya vd:ar. Oavsett om du är en jättebra ledare så kommer du inte att passa överallt. Om kulturen handlar väldigt mycket om att undvika risker är det nog inte det bästa uppdraget du kan ta om du är väldigt driven och är beredd att riskera allt för att få företaget att växa.

 

 

Och tro inte att du kan vända om hela företagets kultur. Detta är väldigt svårt och skulle kräva att du gör dig av med mängd anställda och enorm förändringsprocess vilket som du kanske minns var den vanligaste anledningen till att vd:ar blir sparkade. 

 

 

Va ärlig mot dig själv och säga nej till möjligheter som kan vara destruktiva för sig. Detta kan vara svårt eftersom att du nog har tagit dig dit du är idag genom att ha en stark tilltro till vad du är kapabel till men…

 

 

Det kommer inte att vara värt att försöka förändra hela företagets kultur. Det kommer lätt att leda till att du inte får den influensen du behöver över dina anställda vilket kommer att göra din tid som vd väldig kort.

 

 

Förändring tar tid

 

 

“Culture always beats strategy”

 

 

Det enda fallet då du inte kan göra någonting åt det.

 

 

Det finns ett fall som du alltid kommer att vara i riskzonen för oavsett vad du gör och det är om företaget blir uppköpt. Detta är inte ovanligt och då ofta spelar det ingen roll om du är grundaren av företaget. Om  de anser att en annan vd kan bidra med mer värde eller bara att de vill ta in egen vd som de har ett starkare inflytande på.

 

 

Det viktigaste är att du är ärligt aktiv i förändringsprocessen oavsett om du är för eller emot, “man möts alltid 2 gånger.

Om du gillade den här artikeln kommer du älska denna om att skapa ett dream team.