motiverade anställda som går tillsammans.

9 effektiva sätt för att motivera dina medarbetare

Visste du att 87% av alla människor är olyckliga på sina jobb? 

Detta är någonting som är ett stort problem men det måste inte vara på det här sättet.

Idag kommer jag att visa dig 9 effektiva sätt som garanterat kommer att ge dig motiverade medarbetare. 

Låt oss börja med 1an nu.

1. Se dem som mer än en råvara.

Med att se dina anställda som en råvara menar jag att du inte ser deras behov. Du ser bara det som att de ska få jobbet gjort och att du ska få dem att göra det som din enda uppgift. 

Studier har visat att en positiv miljö på arbetsplatsen som är fylld av uppmuntran och andan om att man gör något viktigt är bra mycket viktigare än lönen.  

Snåla inte med beröm när en anställd har gjort något uppnått något. Dina anställda är den viktigaste tillgången du har så därför är det avgörande att du får dem att känna det.

Jag kan inte betona detta tillräckligt…

Får du arbetsplatsen att enbart vara att anställde säljer 8 timmar av sitt liv varje dag till göra något som han känner är meningslöst så kommer det vara omöjligt att skapa en kraftigt laganda inom ditt företag. 

Oavsett vilka tekniker du hittar i ledarskapsböcker så kommer du inte att kunna få motiverade anställda. Om du inte börjar inifrån med att förändra ditt sätt att se på dina anställda.

2. Ge dem ansvar.

Genom att ge dina anställda ökat ansvar visar du att du har tillit för deras förmåga till att lösa problem. 

Napoleon var en ledare som var känd för att ge tillit till sina generaler. Detta gav dem utrymmet till att själva komma på lösningar istället för att skapa ett system som de enbart ska följa. 

Genom att du ger dem ansvar kan de på ett högre plan känna att de är viktiga för företaget (vilket är en stor motivationsfaktor). Anledningen till det är eftersom att det då är de själva som har kommit med en lösning som har lett företaget framåt och inte bara att de fungerar som ett kugghjul i en maskin.

Om du vill ha mer tips hur du kan delegera effektivt klicka här.

3.Behandla olika anställda olika.

Detta kanske låter som en fruktansvärd idé men låt mig förklara…

Människor drivs av olika saker, det finns sex olika behov som vi drivs utav. Genom att ta reda på vad olika personer drivs av så gör det att du får en bättre bild över hur du kan motivera dem.

  1. Trygghet.
  2. variation.
  3. Att känna sig betydelsefull/viktig
  4. Relationer med andra människor.
  5. Att utvecklas.
  6. Att bidra.

De flesta människor drivs av två eller tre av dessa faktorer. Dock så finns det oftast en som är starkare än de andra. En vanlig anledning till att folk inte trivs på sitt jobb är att deras arbete inte ligger i linje med vad som drivs av.

Tänk dig att vi har en person som värderar att variation och att utvecklas väldigt högt. Problem är att hans arbetsuppgifter är monotona med väldigt begränsade möjligheter till utveckling. Då kommer han inte trivas alls lika bra som om hans arbetssituation hade matchat det han drivs av.

Även om två personer drivs av pengar så kan det vara 2 olika saker som motiverar dem till att vilja tjäna pengar. Den ena vill ha pengarna för att kunna köpa sig en bentley och en rolex och på så sätt känna sig viktig. Den andra personen vill ha pengarna för att det ökar hans möjligheter till att bekämpa bristen på rent vatten i afrika. 

Det är därför din roll som ledare att kunna identifiera vad som driver en person och sedan anpassa ditt sätt att motivera personen ut efter detta.

4.Var noga med vilka du har i ditt team.

Ledaren är den viktigaste personen i hela laget eftersom att det är hans jobb att maximera de andras potential.

Dock så kommer du aldrig att kunna lyckas om du inte har rätt personer med dig. Det är få saker som kan dra motivationen och arbetsmoralen ur ditt team som att ha med sig en person som ni vet inte bidrar.  Därför är det viktigt att du omger med personer som verkligen tror på din vision och har en stark drivkraft till att uppnå den.  

Eftersom att detta är svårare att träna upp en specifika färdigheter så bör du värdera detta högre när du anställer.

Om du vill förändra en hel bransch och göra någonting som ingen tidigare har gjort så kanske det inte är jättebra att du omger dig med personer som söker trygghet helst.

Om din vision å andra sidan är att förändra människors liv och bidra med någonting stort till mänskligheten. Då kanske det inte är så jättebra att medlemmarna i ditt team har som högsta drivkraft att känna sig viktiga.

5. Sätt attraktiva men tydliga mål.

Genom att sätta mål som skapar entusiasm bland dina anställda så leder det till motivation eftersom att det gör så att de har någonting större att jobba för. 

Det är samtidigt viktigt att du gör det målet eller den visionen som du har 100% klart. Det kommer att göra det lättare för er att hålla lågan uppe under svårare tider.

6. Ha regelbundna teambuilding aktiviteter.  

Teambuildingaktiviteter har visat sig vara ett bra för att öka lagkänslan och sammanhållningen hos dina anställda. 

Anledningen till detta är att kulturen på din arbetsplats kanske är det absolut viktigaste för att få ett motiverat team. Om du har byggt upp en stark arbetskultur kommer motivationen hos ditt team att komma automatiskt.

7. Led med exempel.

Vill du ha ett hårt arbetande team? 

Då kanske inte det ger så bra signaler att du åker och spelar golf flera timmar varje dag och sen tar flera semestrar i månaden.

Vill du ha ett hårt arbetande team så måste du jobba hårt om inte hårdast av alla.

Vill du ha ett team som verkligen tror på ditt företag och tjänsten ni levererar då måste ha en 100%ig tilltro till hur ditt företag kan hjälpa folk.

8. Utveckla dina kvalitéer i att sälja din vision.

Man som säljer sin vision för att motivera anställda

Kan du inte sälja vision du har till ditt team kommer det vara omöjligt för dig att få dem motiverade. Som ledare skulle jag säga att den viktigaste kvalitén är att kommunicera. Några viktiga saker som kommer att ta dina färdigheter i att kommunicera till en helt ny nivå är:

1. Storytelling

Att kunna berätta saker i historieform är ett av de bästa metoderna för att kunna öka ditt inflytande på dina anställda.

Utveckla dina färdigheter i att berätta saker i historieform. När en människa hör någonting i formen av en historia så ökar automatiskt våra möjligheter till att komma ihåg och att ta in det.

2. Koppla budskapet till den som lyssnar

Lär dig att koppla ditt budskap till den som lyssnar. Detta kommer att göra dig mer övertygande eftersom att vi som människor har mycket lättare att ta till sig saker som är relaterade till oss än generell fakta.

3. Våga tänk stort

Våga tänk stort, detta är någonting som många företag har problem med speciellt äldre och väletablerade. Anledningen till det är att de har börjat att spela för att inte förlora istället för att spela för att vinna. Detta kommer från rädslan för att förlora det man har byggt upp. Men det är en av de starkast bidragande orsakerna till att ett företags tillväxt börjar klinga av…

Och om vi då ser det ur den anställdes perspektiv var tror du att det skulle vara mest motiverande att jobba?..

1. En plats där du som anställd har en liten om ens någon koll på vad företagets mål är och där målen är att nå upp till en beräknat kortsiktigt mål som är lågt lagt. Det handlar mest handlar om att till största del behålla den positionen som de har tagit sig till.

2. En arbetsplats där det erat 5 års mål är att revolutionera eran bransch och därmed öka eran omsättning med 5000%.

Vad kraften att tänka stort kan göra med de anställdas motivation kan man bland annat se på  Elon Musk. Hans anställda jobbar så mycket som mellan 80-100 timmar i veckan. Den viktigaste bidragande orsaken till detta är Musks kvalitér i att sälja sin vision.

9. Inkludera dem i vinsterna ni gör.

Att inkludera anställda i vinster ökar de anställdas motivation

 

Successful and happy business team

Ett annat misstag som många företag gör är att de inte inkluderar de anställda när det går bra för företaget. Detta går tillbaka punkt ett eftersom att detta är en av dem viktigaste sakerna för att få de anställda till att känna sig som mer än bara en råvara. Det skapar också en bättre sammanhållning inom företag eftersom att det ger känsla av att det var vi som skapade detta tillsammans.

Om du gillade den här artikeln så kommer du älska den här om att skapa högpresterande team